tisdag 6 oktober 2015

Finansiera bilköp

Inom ett eller ett par år står jag inför valet om jag skall skaffa en nyare bil eller strunta i att ha bil. Den funderingen kanske jag diskuterar om i ett senare inlägg. Dagens fundering är istället hur man skall finansiera ett inköp av en ny/bättre begagnad bil.

Ny bil är nog egentligen inte aktuellt utan kommer ifrån att värdeminskningen på de modeller jag tittat på är alldeles för liten i mitt tycke, men kanske finns bra prutmån hos handlarna. Nya ligger bilarna jag tittat på runt 180-200k och en 3 år gammal listas från 130k.

Första alternativet är väl att höja upp bolånet med köpesumman, och sen amortera av i minst samma takt som värdeminskningen.

Ett andra alternativ är sälja av aktier motsvarande köpesumman och ta "smällen" på en gång.

Det tredje alternativet jag funderat på är att redan nu lägga undan mitt sparande och kommande utdelningar för att sen sälja aktier/låna upp resterande belopp när det är så dags att köpa bil.

Skall jag vara ärlig tilltalar inget av alternativen mig. Låna upp ytterligare pengar känns trist och är lite emot mina principer, att sälja aktier känns också fel, för jag gillar tanken på att de jobbar för mig och genererar utdelning. Tredje alternativet är ju en kompromiss men hindrar ju mig från att köpa aktier i ett eller två år,

Hur går era tankar kring finansiering av bilköp?2 kommentarer:

  1. En bilkstnad är aldrig rolig, men personligen försöker jag tänka rationellt. Med dagens låga räntemiljö tror jag nog att det är minst dåligt att låna till köpet.

    Leasing är ett annat "lånealternativ"?

    SvaraRadera
  2. Leasing känns inte aktuellt då jag planerar behålla bilen i 10-12 år i alla fall. Gissar att det i så fall blir billigare att köpa loss bilen direkt istället för att leasa.

    SvaraRadera