tisdag 19 maj 2015

Superlånet vs Knockoutlånet

Jag har från tid till annan utnyttjat mig av Avanzas superlån när jag tyckt att jag sett ett köptillfälle och inte haft likvider tillgängligt, eller för att få en liten hävstång i mina placeringar.

När Avanza införde Superlånet låg räntan på Riksbankens reporänta +0,99% om jag minns rätt, och när lånet lanserades var det verkligen värt sitt namn Superlånet. Men på sen dess har räntan inte alls hängt med nedåt när riksbanken sänkt räntan utan den ligger fortfarande på 1,70 - 2,24% beroende på förmånsnivå.

Fram tills helt nyligen var Avanza helt ensamma om att erbjuda belåning av aktier till förmånlig ränta, även om Avanzas Superlån inte är lika förmånligt nu som när det lanserades pga att räntan inte följt med ner. Men nu har Nordnet tagit fram en liknande produkt som fullkomligt krossar Avanza på punkt efter punkt.

Här kommer en liten tabell som visar i grova drag på hur lånen är uppbyggda, framförallt är det intressant att jämföra Superlånet med Knockoutlånet 1. Tog med Knockoutlånet 2 för att visa att det finns en "Säkerhetszon" i fall ens belåning skulle falla ur ramen för Knockoutlånet 1. Ramlar man utan för ramen för Superlånet blir räntan runt 6% och samma sak om man även skulle hamna utanför ramen för Knockoutlånet 2.

SuperlånetKnockoutlånet 1Knockoutlånet 2
Ränta1,70-2,24%0,99%2,49%
Max Belåningsgrad35%40%60%
Belåningsbara AktierEndast utvaldaAlla belåningsbaraAlla belåningsbara
Minst antal belåningsbara Aktier3st eller Avanza Zerominst 5stminst 4st
Största enskilda placering49% alt 100% Zero20%25%
Syfte med lånVärdepapperslånValfrittValfritt

Rond 1: Räntan

Här vinner Nordnet på knockout, i genomsnitt halva räntan mot var en Avanzakund kan räkna med.

Vinnare: Nordnet

Rond 2: Belåningsgrad

Denna ronden är jämn, att Nordnet erbjuder 5% högre belåningsgrad är inte enbart av godo eftersom det kan innebära en högre risk om man utnyttjar lånet till max. 

Men om man med samma portfölj väljer att belåna sig med samma belåningsgrad, exempelvis 25%, ger Nordnets högre belåningsgrad en högre säkerhetsmarginal för att hamna utanför ramarna för lånet och därmed får högre ränta. Nordnet har även den extra säkerhetszonen Knockoutlånet 2.

Vinnare: Nordnet

Rond 3: Belåningsbara Aktier

Hos Avanza är endast visa utvalda aktier giltiga som underlag för Superlånet. På Nordnet ingår samtliga belåningsbara aktier som underlag för Knockoutlånet.

Här har Knockoutlånet förutsättningar att kunden betydligt större låneutrymme iom att alla belåningsbara aktier ingår och inte som hos Avanza endast utvalda svenska aktier.

Även denna rond är jämn då riskerna ökar om man belånar sig max, men med samma resonemang som i förra ronden ger det Nordnets kunder en större säkerhetsmarginal om man belånar sig för samma summa.

Vinnare: Nordnet

Rond 4: Minst antal belåningsbara aktier och största enskilda innehav 

På Avanza måste man ha minst 3st aktier som uppfyller villkoret för superlånet och ingen av dem får vara mer än 49% av totala underlaget. Alternativt kan du ha Avanza Zero den räknas som tre jämviktade aktier och ger dig därför möjlighet att låna 35 % av fondens värde.

På Nordnet måste du ha minst 5st olika aktier, men i praktiken 6st eftersom det enskilt största innehavet inte får vara större än 20%. Helst skall man nog ha upp mot 10st hyffsat jämviktade aktier  för att vara "säker" på att inget innehav blir större än 20%.

Enligt vad jag förstått faller inte hela lånet om nån enskild aktie skulle bli större än 49 resp 20%, bara det att den del som skjuter över inte kommer räknas som underlag för belåning.

Vinnare: Avanza/Oavgjort

Har man väldigt få aktier i sin portfölj eller vill ha möjlighet att ligga verkligt tungt i en aktie utan att förlora belåningsutrymme vinner Avanza, men för de flesta tror jag att denna rond kan ses som oavgjord då den inte påverkar nåt i praktiken.

Rond 5: Syfte med lån

Avanzas Superlån är ett rent värdepapperslån och skall användas till köp av värdepapper.

Nordnets knockoutlån kan användas precis som man själv önskar, eller som de skriver på Nordnetbloggen:  "Hur du använder pengarna är upp till dig. Förutom att investera ytterligare hos Nordnet kan du också välja att ta ut pengarna och betala av andra dyra lån."

Just detta tycker jag är helt fantastiskt med Knockoutlånet, du får en helt fantastisk möjlighet till en billig kredit om det skulle behövas.

Vinnare: Nordnet


Slutsats

Totalt sett en förkrossande seger för Nordnet, kan inte hitta nån egentlig fördel med att använda Avanzas Superlån istället för Nordnets Knockoutlån. Speciellt den låga räntan och möjligheten till att använda de lånade pengarna till vad man själv vill ser jag som de största fördelarna till Knockoutlånets favör.

Hur gör ni andra, använder ni belåning och i så fall har ni haft tankar på att byta till Nordnet (Om ni är kunder hos Avanza) för att ta del av knockoutlånet? 
4 kommentarer:

 1. Avanza har blivit bekväma och vill inte ändra sig heller. Eftersom deras hemsida är så fin. https://www.flashback.org/t395293p23

  SvaraRadera
 2. Jag överväger byte från Avanza till Nordnet bland annat på grund av detta men avvaktar ett tag och ser om Avanza gör något åt sina räntor.

  SvaraRadera
 3. Har ungefär samma tankegång Kenny. Just nu är jag inte behov av belåning, men inom 1år kommer jag kanske byta bil och då kan jag faktiskt tänka mig att utnyttja knockoutlånet som delfinansiering.

  Håller med Avanza att deras hemsida är fin, men det är ett taskigt argument för att behålla räntan på nuvarande nivå. Del klara sin med 1% marginal innan, ser inte anledningen till att de behöver den dubbla nu.

  SvaraRadera
 4. Bra genomgång, har både Avanza och Nordnet men på lånesidan är den senare nummer ett just nu.

  SvaraRadera