lördag 30 april 2016

Uppdatering: Superlånet vs Knockoutlånet

För ett tag sedan gjorde jag en jämförelse mellan Avanzas Superlån och Nordnets Knockoutlån, och då vann Nordnet så att säga på knockout. Nu har Avanza skärpt till sitt erbjudande och därför tänkte jag se hur de står sig nu.

Här är en kort översikt över lånen:

SuperlånetKnockoutlånet 1Knockoutlånet 2
Ränta1,70-2,24%0,99%2,49%
Max Belåningsgrad35%40%60%
Belåningsbara AktierEndast utvalda nu utökat till ca 300Alla belåningsbaraAlla belåningsbara
Minst antal belåningsbara Aktier3st eller Avanza Zerominst 5stminst 4st
Största enskilda placering49% alt 100% Zero20%25%
Syfte med lånVärdepapperslånValfrittValfritt

Rond 1: Räntan

Avanza har inte gjort nån förändring av prissättningen, snittkunden på Avanza får då betala dubbelt så hög ränta. 

Vinnare: Nordnet igen

Rond 2: Belåningsgrad

Denna ronden är jämn, att Nordnet erbjuder 5% högre belåningsgrad är inte enbart av godo eftersom det kan innebära en högre risk om man utnyttjar lånet till max. 

Men om man med samma portfölj väljer att belåna sig med samma belåningsgrad, exempelvis 25%, ger Nordnets högre belåningsgrad en högre säkerhetsmarginal för att hamna utanför ramarna för lånet och därmed får högre ränta. Nordnet har även den extra säkerhetszonen Knockoutlånet 2.

Inget har förändrats, Nordnet är fortfarande lite bättre enligt mig men ingen rond som avgör matchen.

Vinnare: Nordnet

Rond 3: Belåningsbara Aktier

Avanza har nu ökat upp godkända aktier till ca 300, fortfarande erbjuder Nordnet mer men för de allra flesta kunder har det ingen större betydelse.

Innan vann Nordnet denna ronden, men nu har Avanza rykt upp sig och lyckas få till oavgjort.

Vinnare: Nordnet och Avanza

Rond 4: Minst antal belåningsbara aktier och största enskilda innehav 

På Avanza måste man ha minst 3st aktier som uppfyller villkoret för superlånet och ingen av dem får vara mer än 49% av totala underlaget. Alternativt kan du ha Avanza Zero den räknas som tre jämviktade aktier och ger dig därför möjlighet att låna 35 % av fondens värde.

På Nordnet måste du ha minst 5st olika aktier, men i praktiken 6st eftersom det enskilt största innehavet inte får vara större än 20%. Helst skall man nog ha upp mot 10st hyfsat jämnviktade aktier  för att vara "säker" på att inget innehav blir större än 20%.

Enligt vad jag förstått faller hela super/knockoutlånet till ett vanligt värdepapperslån  om nån enskild aktie skulle bli större än 49 resp 20%(25%),

Vinnare: Avanza/Oavgjort

Har man väldigt få aktier i sin portfölj eller vill ha möjlighet att ligga verkligt tungt i en aktie utan att förlora belåningsutrymme vinner Avanza, men för de flesta tror jag att denna rond kan ses som oavgjord då den inte påverkar nåt i praktiken.

Rond 5: Syfte med lån

Avanzas Superlån är ett rent värdepapperslån och skall användas till köp av värdepapper.

Nordnets knockoutlån kan användas precis som man själv önskar, eller som de skriver på Nordnetbloggen:  "Hur du använder pengarna är upp till dig. Förutom att investera ytterligare hos Nordnet kan du också välja att ta ut pengarna och betala av andra dyra lån."

Ingen förändring här heller, Nordnet vinner igen då de kan erbjuda en väldig billig kredit om man så skulle önska. 

Vinnare: Nordnet


Slutsats
Fortfarande en knockout seger för Nordnet, det enda Avanza lyckades med i sin förändring av superlånet var att få oavgjort i en rond. Den viktigaste ronden räntan försökte de inte ens att åtminstone få till oavgjort. Blev faktiskt lite besviken på Avanza där.

Såg också att Avanza försökt möta upp konkurrensen på bolånesidan mot Nordnets nylanserade bolån.  Vid en första anblick så ser de ut att ha kopierat Nordnets erbjudande med en ränta på 0,79%.

Men vid en närmare anblick är Avanzas villkor Stibor 3mån (dock lägst -0.20%) +0.99%, medan Nordnet erbjuder Stibor 3mån (dock lägst -0.00%) +0.79%. Så när räntan väl börjar ticka upp igen kommer Nordnets bolån ligga 20 punkter lägre än Avanzas dito.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar