fredag 25 december 2015

Banksäljare

Min systers dotter som precis börjat arbeta så smått och skall under några år kombinera arbete med att resa runt lite i världen för att därefter börja studera på högskola/universitet i 4-5 år. I dagsläget har hon en liten summa pengar och kommer att spara lite av sin lön långsiktigt för att ha till en kontantinsats till ett boende efter studierna är klara. Detta samt att hon inte är intresserad av placeringar var förutsättningarna när hon mötte sin personliga bankrådgivare.

Sparhorisonten är alltså runt 7år och detta är förslaget hon fick:

28% Aktiefonder
62% Räntefonder
10% Struktureradeprodukter

Ärligt talat tycker jag detta är ett jättedåligt förslag, sparhorisonten är lång och bör enligt mig därför innehålla betydligt mer aktier 70-100% anser jag rimligt, i detta fallet lägger jag mig i botten då hon vill vara försiktig.

Struktureradeprodukter skulle jag inte rekommendera till nån framförallt inte till nån som är ointresserad av placeringar. Detta är en allt för komplicerad produkt och fungerar nästan aldrig som man tror, att lusläsa de kompletta villkoren är ett måste. Det förenklade produktbladet är alldeles för förenklat och vilseledande är min erfarenhet av det hela.

Att dessutom ange så exakta procenttal för aktiefonder respektive räntefonder ger en bild av att det är en precis vetenskap av att sätta samman en portfölj och väldigt individanpassat.

Visst är man väldigt riskavert och inte vill bry sig nånting under 7 år kan det kanske vara ett OK råd, men då är det kasst att man ger ett råd som bygger på att man skall strunta i sina placeringar i 7år.

Mitt förslag var att hon kör 70% aktier och 30% räntor och sen en gång om året ställer sig frågan om hon fortfarande har en sparhorisont på över 5år, är svaret ja, behöver hon inte göra nåt. Blir svaret nej minskar hon ner sin aktiefonds exponering till den enkla regeln 10% per år i sparhorisont.

Var det ett OK råd jag gav, eller var bankens råd bättre för en ungtjej som är ointresserad av ekonomi och placeringar?
 

2 kommentarer:

 1. Ditt var nog överlägset även om jag personligen har valt att avstå räntefonder och kör på högräntekonton med insättningsgaranti. Sen är frågan så klart frågan vilka fonder hon bör välja.

  SvaraRadera
 2. Självklart skall man aldrig lita på (eller ens besöka) banksäljare.
  Men det är ett svårt val.

  Även "bra" (= ej storbanksfonder) aktiefonder och indexfonder kommer att gå ner när börsen som helhet går ner.
  Högräntekonto med IG är nog bäst på 1 till 2 års sikt.

  Tyvärr får man inte vara ointresserad av sin privatekonomi, då är det garanterat att man förlorar (stora?) pengar.

  Besser

  SvaraRadera